Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör-Öğrenci Buluşması programı kapsamında Türkiye Yüzyılı Kongre Merkezi’nde öğrencilerimizle buluştu. Buluşmaya Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan Prof. Dr. Erol Yılmaz ve Prof. Dr. Sedat Aktan ile Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci de katıldı.


Üniversitemizin gelişmesinde en büyük paydaşın öğrenciler olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Bir önceki buluşmamızı geçtiğimiz yılın Kasım ayında, yani 11. ayda gerçekleştirmişiz. Aradan geçen altı ayın ardından tekrar sizlerle aynı ortamda bulunmak, birlikte düşünmek ve konuşmak gerçekten kıymetli. Bugün burada sizleri merkeze alarak bir araya geldik. Dört değerli hocamızın da ifade ettiği gibi temel amacımız, Üniversitemizi nasıl daha ileriye taşıyabiliriz, sizlerin eğitim yaşamını nasıl daha verimli, huzurlu ve nitelikli kılabiliriz gibi sorulara birlikte cevap aramak. Elbette farklı görev ve sorumluluklarımız var ama bu tür toplantılarda asıl önceliğimiz sizlersiniz. Ve sizler için elbette zaman ayrılır, ayrılmalıdır. Bizler elbette kendi çalışma arkadaşlarımıza görev ve talimat veririz. Ama siz öğrencilerimize talimat vermez, talepte bulunuruz Sizden yalnızca katkı bekleriz. Bu katkı da yapıcı eleştirilerinizle, önerilerinizle ve katılımcı duruşunuzla şekillenir. Bir noktaya özellikle dikkatinizi çekmek isterim: Her ne kadar çok sık karşılaşmasak da daha toplantının başında böyle bir durumla karşılaştığımız için bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bu toplantı, belli bir hedefe yönelik bir araya gelinen, ciddi ve önemli bir platform. Amacımız, Kırıkkale Üniversitesi’nde sizlere nasıl daha iyi hizmet sunabiliriz konusunu birlikte düşünmek. Bu nedenle, burada sadece taleplerinizi almakla kalmıyor, aynı zamanda sizden öğrenmeye de gayret ediyoruz. Lütfen unutmayın, bu bir üniversite kültürüdür ve daha önemlisi, gelecekte kamu kurumlarında ya da özel sektörde görev aldığınızda, bu tür toplantı ortamlarında disiplinli ve sabırlı bir duruş sizden beklenecek. Bu toplantılar aynı zamanda buna bir hazırlıktır. Sabır da bir beceridir; burada biraz da onu ölçüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaliteli bir üniversite ortamının ancak tüm paydaşların katkısıyla mümkün olacağını ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, ‘’Rektör Hocamızın bizlere tanımladığı görevler çerçevesinde, Üniversitemizin çeşitli alanlarındaki sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Bu buluşmalarda tüm birimlerden temsiliyet olmasına özellikle önem veriyoruz. Çünkü üniversiteyi bir bütün olarak değerlendirmek ancak tüm sesleri duymakla mümkündür. Zaman zaman Rektör hocamızla kampüste yürürken kendimize şu soruyu soruyoruz: ‘Bir öğrenci olsaydım, Rektörden ne beklerdim?’ Bu soruya yanıt ararken, kendimi sizlerin yerine koyarak düşünüyorum. Eminim ki benim de birçok isteğim olurdu; bazıları sizlerle örtüşür, bazıları ise farklı olurdu. Sorumluluk alanımda yer alan birimler arasında Personel Daire Başkanlığı, İdari ve Mali İşler, Yapı İşleri gibi önemli idari birimler var. Ayrıca, Kalite Koordinatörlüğü ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi de benim görev alanımda. Belki lisans ve ön lisans öğrencilerimizin doğrudan temas ettiği alanlar değil gibi görünebilir, ancak üniversitenin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetlerinin kaliteli bir zeminde sürdürülmesi için bu birimler kritik rol oynar. Bu bağlamda, sizlere sunduğumuz hizmetin kalitesini sürekli iyileştirmeye çalışıyoruz. Hatta dün ve bugün, Türk Standartları Enstitüsünden (TSE) gelen iki uzmanın yürüttüğü denetimlerle, Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemini yeniden belgelendirme sürecinden geçiriyoruz. Bu süreç, öğrenci memnuniyeti, şikâyet ve öneri yönetimi gibi konuların da dâhil olduğu çok yönlü bir değerlendirmeyi içeriyor. Sizler hayatın merkezindesiniz. Üniversitemizin varlık nedeni, gelişim motivasyonu sizlersiniz. Bu yüzden, bugün gerçekleştireceğimiz bu buluşmanın hepimiz için verimli geçmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

Öğrencilerin bu ülkenin yarınının mimarları olduğunu ve üniversite yönetiminin asli amacının onları güçlü bir şekilde geleceğe hazırlamak olduğunu belirten Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, ‘’Bugün burada sizlerle bir araya gelmemizin temel nedeni çok açık: Bu üniversitenin varlık sebebi sizlersiniz. Arada elbette ki hocalarınız, yüksekokul müdürlerimiz, dekanlarımız var; zaman zaman onlarla da çeşitli platformlarda buluşuyorsunuz. Ancak bizler, doğrudan sizlerin düşüncelerini, eleştirilerini, önerilerini duymak, yüz yüze konuşmak istiyoruz. CİMER üzerinden, e-postalarla ya da Üniversitemizin ilgili platformları aracılığıyla bizlere ilettiğiniz tüm geri bildirimleri büyük bir dikkatle inceliyoruz. Hatta gecenin geç saatlerinde gelen mesajları bile okuyor, değerlendiriyoruz. Çünkü sizlerin sesine kulak vermek, bizler için sadece bir görev değil, aynı zamanda bir sorumluluktur. Özgürce, Üniversitenin Liderinin önünde her şeyi konuşmak için buradayız. Sizlerden gelecek eleştiriler gerçekten bizim sonraki çalışmalarımıza yön veriyor. Eleştirilerinizin, taleplerinizin bizlere yön verdiğini çok net bir şekilde ifade etmek isterim. Elbette tüm talepleri karşılayamıyoruz, ancak her bir geri bildirimin ciddi bir biçimde dikkate alındığını bilmenizi isterim. Sizlerin arasında geleceğin rektörleri, rektör yardımcıları, dekanları var. Belki bir gün bu koltuklarda sizler oturacaksınız. O zaman bugün söylediklerinizin anlamını çok daha iyi anlayacaksınız, buna inancım tam. Bütün bunlara rağmen tekrar ilk cümlelerime döneyim. Sizler var olun diye, sizler mutlu, huzurlu, sağlıklı bir şekilde bu öğrenciliğinizi yerine getirin ve en yüksek maksimum donanımla buradan ayrılın diye biz buradayız. Mesai kavramını tanımaksızın çalışıyoruz Sabah sekizden önce ofisimizde oluyor, geceleri bazen üçe kadar görevimizin başında kalıyoruz. Neden mi? Siz biraz daha buradan güçlü gidin diye çünkü siz Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi’ni inşa edecek mimarlarsınız. Elbette eksiklerimiz olabilir. Baş tacı ederiz sizlerden gelen eksikleri. Ama imkânlar, istekler dengesini çok iyi kurabilirsek biz de elimizden geldiği kadar ihtiyaçlarınızı, taleplerinizi reddetmemeye çalışıyoruz. Çünkü sizlere karşı sorumluluğumuzun farkındayız. Ve şuna inanıyorum: Bugün bu salonda söylediğimiz sözlerin, 15-20 yıl sonra sizlerin yönettiği kurumlarda karşılık bulacağını göreceksiniz.” şeklinde konuştu.

Üniversite yönetiminde öğrenci odaklı bir yaklaşımı sadece söylemde değil, uygulamada da yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sedat Aktan, ‘’Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bu, Rektör-Öğrenci Buluşmalarımızın 14’üncüsü ama benim katıldığım ikinci toplantı olacak. Yaklaşık bir buçuk yıldır Rektör Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Geçen yıl spor sırasında yaşadığım bir sakatlık nedeniyle bir süre sahalardan ve bu tür etkinliklerden uzak kaldım. Bugün burada sizleri ilgilendiren birkaç önemli birimden söz etmek isterim. Öncelikle, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı benim koordinasyonumda yürüyen bir birim. Dolayısıyla, birçok öğrenci süreciyle doğrudan bağlantılıyım. Ayrıca, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı da sizlerin yaşadığı dijital sistemlerle ilgili olduğu için önemli. Strateji Geliştirme Dairemiz de sizleri dolaylı olarak ilgilendiriyor; her ne kadar teknik yönü anlatmak biraz daha zor olsa da öğrenci hizmetlerinin arkasındaki planlama ve kaynak kullanımı açısından önemli bir rol oynuyor. Bizler Üniversiteyi daha erişilebilir ve öğrenci dostu bir yapıya dönüştürmeye çalışıyoruz. Kendi öğrencilik yıllarımdan örnek vermem gerekirse, 1987-1991 yılları arasında Ankara Üniversitesinde okudum. O dönemde bırakın Dekanla görüşmeyi, Dekanlık binasına girmek bile ciddi bir meseleydi. Bugün ise, kapılarımız sizlere açık. Dönem değişti ama aynı zamanda bizim de o dönem eksik bulduğumuz şeyleri bu dönemde düzeltmeye çalışma gayretimiz var. Her zaman söylüyorum, çat kapı gelen öğrenciyi geri çevirdiğimi hatırlamıyorum. E-posta ile ulaşan, dilek/şikâyet sistemimiz üzerinden yazan öğrencilerimiz de oluyor; hepsine mümkün olan en kısa sürede dönüş yapmaya gayret ediyoruz. Benim de üniversite çağında çocuklarım var. Yani sizi sadece bir idareci gözüyle değil, bir veli gözüyle de anlayabiliyorum. Kırıkkale Üniversitesi 1992 yılında kurulmuş bir Üniversite. Belki çok köklü değiliz ama artık oturmuş ve kurumsallaşmış bir yapıya sahibiz. Hizmet sektörü olduğumuz için süreçleri sürekli gözden geçirme, iyileştirme zorunluluğumuz var. Rektörümüz, dekanlarımız ve tüm yöneticilerimizle birlikte ortak bir anlayışımız var: Öğrenci odaklılık. Bunu sadece söylemde değil, uygulamada da yaşatmaya çalışıyoruz. Kendi adıma, bu görevden bir gün ayrıldığımda içim rahat bir şekilde ayrılmak istiyorum. O yüzden elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Katılımınız için sizlere teşekkür ediyorum. Bu toplantıları da bu çabanın bir parçası olarak görüyorum.” dedi.

Öğrencilerimizden gelen her talebi dikkatle incelediklerini ve çözüm üretmek adına koordineli çalıştıklarını dile getiren Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, ‘’Bugün, ‘Rektör-Öğrenci Buluşması’nın 14’üncüsünü gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz ve bu geleneği sürdürmekten büyük onur duyuyoruz. Bir Rektörün, öğrencileriyle doğrudan bir araya gelerek onların dileklerini, şikâyetlerini dinlemesi ve onlarla samimi bir diyalog kurması, gerçekten çok kıymetli ve üniversite hayatında artık pek sık rastlanmayan bir imkândır. Bu nedenle, bu buluşmaların hem sizler hem de bizler için büyük bir nimet olduğuna inanıyorum. Genel Sekreter olarak, sizlerden gelen taleplerin ve şikâyetlerin pek çoğuna doğrudan muhatap oluyorum. Gerek yüz yüze gerekse yazılı olarak ilettiğiniz her konuyu dikkatle değerlendiriyor, çözüme kavuşturmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu süreçte daire başkanlarımızla birlikte koordineli şekilde çalışıyor, sizlere daha iyi bir üniversite ortamı sunmak için çabalıyoruz. Bugün de sizleri dinlemeye, sorunlara çözüm üretmeye hazırız. Katılımınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizlere gösterdiğiniz ilgi ve geri bildirimler, çalışmalarımıza yön veriyor ve motivasyonumuzu artırıyor.” şeklinde konuştu.


Programda Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Farkında mıyız?” başlıklı sunumuyla ülkemizdeki teknolojik gelişmeler ve yenilikler hakkında kapsamlı bilgiler aktardı.








Sunumun ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde öğrencilerimiz, farklı bakış açıları ve önerileriyle etkinliğe katkı sağladı. Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, öğrencilerin paylaşımlarını büyük bir dikkat ve ilgiyle dinleyerek, her bir soruya açıklık getirdi ve görüşlerini paylaştı.





Rektör-Öğrenci Buluşması programı öğrencilerimizin taleplerinin dinlenmesi ve sorularının cevaplanması ile sona erdi.